Studiu de caz. Cum poti obtine randamente si profituri diferinte, investind in acelasi moment, aceeasi suma de bani pentru aceeasi durata de timp?!

Studiu de caz. Cum poti obtine randamente si profituri diferinte, investind in acelasi moment, aceeasi suma de bani pentru aceeasi durata de timp?!

Da-mi voie sa-ti pun o intrebare! Ce ai prefera? Sa cumperi o proprietate cu 100K euro si s-o vinzi cu 150K euro? Sau sa achizitionezi o alta proprietate cu 200K si s-o vinzi cu 250K? Ei bine, chiar daca profitul este acelasi, randamentul este total diferit ( 50% fata de 25%). De asemenea, riscul pe care ti-l asumi pentru cea de-a doua investitie, este considerabil mai ridicat.

Ca sa intelegem mai bine, vreau sa-ti prezit 3 situatii diferite, in care investim aceeasi suma de bani, pe aceeasi perioada de timp, insa profitul este total diferit. Iata mai jos un exemplu ipotetic care ilustreaza aceasta situatie prin intermediul unor valori aproximativ egale cu cele din viata reala:

Situatia 1 

Achizitionam o proprietate cu 85k euro, nu investim nicio suma in aceasta pe intreaga durata, o inchiriem timp de 5 ani cu o chirie de 4800 de euro, iar la sfaristul perioadei, aceasta s-a apreciat cu 5k euro si o vindem. Profitul nostru brut (nu vom lua in calcul nicio taxa sau grad de eliberare al imobilului) va fi reprezentat de suma chiriilor acumulate in 5 ani + profitul obtinut in urma vanzarii. Rezultatul in acest caz va fi: 29.000 euro

Situatia 2

  1. Aceeasi investitie, insa in primul an hotaram sa oferim un aer diferit apartamentului, fapt pentru care vom investii suma de 8k euro intr-o reamenajare. Aratand mult mai bine si folosind finisaje de o calitate superioara, il vom putea inchiria pentru urmatorii patru ani la o chirie mai ridicata (vezi grafic). Din acelasi motiv, in momentul in care il vom vinde, vom incasa un pret ceva mai ridicat decat in prima situatie (datorita renovarii). Calculul de profit se face astfel: Suma chiriilor incasate in cei 4 ani – costul renovarii din primul an + diferenta incasata intre pretul de vanzare si cel de achizitie. Rezultatul in acest caz va fi: 23.600 euro

Situatia 3

In cea de-a treia situatie, vom avea desigur aceeasi suma investita in imobil, il vom inchiria timp de patru ani la aceeasi chirie ca in prima situatie, deoarece nu vom face nicio renovare, insa in cel de-al cincilea an, hotaram sa facem o investitie in reamanajarea imobilului, exact ca in cea de-a doua situatie, cu pretul de 8k euro. Deoarece apartamentul este proaspat renovat, acesta va putea fi vandut la un pret considerabil mai mare decat cel de achizitie (pretul va creste in primul rand datorita renovarii, iar in al doilea rand datorita aprecierii in timp). Astfel, calculul profitului va arata cam asa: Suma chiriilor acumulate in cei 4 ani – costul renovarii din ultimul an + diferenta dintre pretul de vanzare si cel de achizitie. Rezultatul in acest caz va fi: 26.200 euro.

Dupa cum puteti observa, chiar daca suma investita este aceeasi si proprietatea este pastrata pe aceeasi perioada de timp, randamentele vor fi direct influentate de strategie investitionala pe care o vom folosi in toti acesti cinci ani. In concluzie, este foarte important sa facem astfel de simulari inainte de a ne gandi sa incepem orice fel de investitie.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *