10 idei de afaceri în sectorul imobiliar

10 idei de afaceri în sectorul imobiliar

Îți dorești o carieră în Real Estate, dar nu știi de unde să începi? Ei bine, indiferent dacă vorbim despre angajati, antreprenori sau investitori, cu pregătirea necesară, aproape oricine poate face bani in sectorul imobiliar. De ce spun asta? Deoarece această piaţă în plină dezvoltare,  va creea mereu oportunități pentru cei interesați. Mai jos, vreau să-ți prezint, 10 posibile cariere în domeniul imobiliar.

  1. Agent imobiliar

Cu siguranță, una dintre cele mai întâlnite profesii în acest sector, este cea de agent imobiliar.  Adesea, acesta lucrează pentru o firma de brokeraj și este plătit sub formă unui comision în momentul în care reușește să încheie o tranzacție. Pentru a putea face performanță în acest domeniu, trebuie să parcurgi un curs pentru formare profesională în cadrul firmei de brokeraj cu care colaborezi (sau in afara ei ). De obicei marile companii de brokeraj, oferă aceste training-uri pentru agajaţii săi. Un alt lucru esențial pentru a putea avea succes, este marketing-ul. Fie că îl faci pe cont propriu, fie că vei colabora cu o firma specializată, este clar faptul că, cu cât vei ajunge la mai mulți clienți, șansele tale de a încheia o tranzatie se vor mari.

  1. Servicii de curățenie

Cu toții știm cum arată un apartament după ce a fost proaspăt construit sau renovat. Este foarte greu să-l “scoți la lumina” doar cu ustensilele pe care un om normal le deține în casă, adică un mopul și aspiratorul. Petele de lavabilă, stratul gros de praf și urmele de decorativă rămase adesea pe geamurile de pe terasă, nu vor fi așa de simplu de scos doar cu soluție de geamuri. Aici intervine firma specializată în curățenia post construcție / renovare. Tot ce trebuie să faci, este să investeși în aparatură specială, soluții profesionale și să angajezi oameni competenți în acest domeniu. Cu echipamentul potrivit, curățenia va fi făcută rapid și impecabil.

Ține minte, cu cât se construiește mai mult, cu atât vor exista mai mulți oameni care vor avea nevoie de serviciile tale.

  1. Designer de interior

Designul de interior și arhitectura, sunt unele dintre cele mai profitabile servicii. În primul rând, este important să ai abilitaţiile și cunoștințele adecvate, dobândite în urmă unei facultăți de profil, sau chiar a unor cursuri specializate pentru formare profesională (asta doar în cazul unui designer, nu și a unui arhitect). Câteva dintre calitățiile unui designer de excepție sunt: răbdarea, imaginația, inițiativa și empatia. Este esetial să înțelegi ce-și doresc clienții tăi de la tine și să reușeșți să le oferi mai mult decât ei se așteaptă! Că și sfat, dacă vei colabora cu o familie, este important să ți cont de dorințele fiecărui membru și să reușești să creezi o proiect, care să îmbine armonios toate cerinţele.

  1. Managementul proprietaţiilor

În România, nu este un domeniu despre care se vorbește prea mult, însă în țările vestice și America, este o profesie cu adevărat profitabilă. Investiția necesară este aproape zero, vei avea nevoie doar de ceva marketing, iar inchiriera unui birou pentru desfășurarea activității nu este obligatorie. În ce constă această meserie? Ei bine, există investitori care dețin un număr mare de proprietăți închiriate, atât pe termen lung, cât și în regim hotelier. Ce trebuie tu să faci, este să preiei toate responsabilitaţiile proprietarului. Tu te vei ocupa de predarea fiecărui apartament, vei găși chiriași noi, vei rezolva orice problemă tehnică care apare, te vei ocupă de încasarea chiriilor etc. Plata serviciilor tale se va face prin aplicarea unui procent pe suma chiriilor lunare a tuturor proprietaţiilor pe care le ai în administrare.

  1. Evaluator imobiliar

Fie că este contactat de banca pentru a face o evaluare corectă înainte de acordarea unui credit, fie că este contactat de un investitor care vrea să știe valoarea reală a unui imobil în care urmează să investească, evaluatorul imobiliar joacă un rol extrem de important în tranzacționarea proprietăţiilor.

De reținut însă faptul că, pentru a putea practică această meserie, este obligatoriu să fii membru ANEVAR ( Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România). În cadrul acestei asociații, pozițiile pe care le poți avea sunt membru stagiar, membru titular, membru acreditat, membru corporativ și membru inactiv. Pentru a afla care este cu exactitate care este procedura de aderare, aruncați o privire aici.

  1. Consultant legal

În calitate de consultant juridic imobiliar, responsabilitatea ta, este de a oferi informații corecte celor care au nevoie de serviciile tale. De obicei vor apela la tine dezvoltatorii imobiliari sau persoane care au o situație aparte legată de proprietatea pe care o dețin. Atenție totuși la faptul că, nu poți practică această meserie fără studii de specialitate. Pentru a le putea oferi clienților tăi servicii de excepție, este esențial să cunoști foarte bine legislația generală, dar mai ales pe cea imobiliară.

  1. Închiriază-ți proprietatea în regim hotelier

Dacă deți o proprietate care momentan este închiriată pe termen lung sau poate chiar este nefolosită, închirierea în regim hotelier poate fi mult mai profitabilă decât o chirie clasică.  Prin intermediul platformelor Booking sau Airbnb, îți poți promova proprietatea pentru cei interesați. Spre deosebire de închirierea pe termen lung, unde întreținerea și toate utilitaţiile casei sunt în sarcina chiriașului, în cazul închirieri pe termen scurt, toate acestea vor trebuie suportate de către proprietar. Mai mult decât atât, trebuie să-ți rupi puțin din timpul tău, în fiecare moment în care va trebui să predai cheile apartamentului, să te ocupi de curățenie sau să verifici dacă totul este în regulă după ce clientul ajunge la sfarșitul perioadei de închiriere. La prima vedere, sunt convins că vei considera toate aceste lucruri o mare bătaie de cap, însă dacă luăm exemplul unei garsoniere care se închiriază pe termen lung cu 1300 de lei pe luna, în regim hotelier, cu un grad de ocupare de 20 de zile din 30, vei încasa suma de aproximativ 3000 lei. Acum, rămâne la latitudinea ta dacă diferența de bani încasată merită efortul.

  1. Fix & Flip

În acest caz, ne referim mai degrabă la o investiție imobiliară decât la o profesie. Procesul de fix & flip presupune achiziționarea unei proprietăți într-o starea foarte rea, pe care nu și-o dorește nimeni, la un preț foarte bun în cadrul licitațiilor. Ulterior, vei investii o suma de bani într-o renovare de la A la Z pentru a crește valoarea proprietății. După ce imobilul va fi că nou, acesta va fi înaintat spre vanzare la prețul pieței. Profitul tău se va calcula astfel: Prețul de vânzare – costul renovării – taxele de achiziție – prețul de achiziție. Dacă suma de banii pe care ai încasat-o la vânzare, acoperă toate aceste lucruri, poți considera că ai avut profit.

Chiar dacă pare simplu, este foarte important să aproximezi cât mai exact costurile renovării și valoare proprietății după ce va fi gata  de vânzare. De obicei, dacă nu ai cunoștințe avansate în acest domeniu, este recomandat să apelezi la o firma specializată.

  1. Dezvoltator imobiliar

Dezvoltatorul imobiliar, achiziționează un teren pretabil pentru construire, cu ajutorul arhitecţiilor și inginerilor va schița proiectul imobiliar, contractează o firma de construcții, obține toate autorizațiile și avizele necesare și demarează lucrarile de constructie. După ce imobilul este construit, în funcție de scopul investiției, acesta va fi listat pentru vânzare sau închiriere.

Fiind una dintre cele mai profitabile profesii în domeniul real estate, sunt necesare sume de bani considerabile pentru demararea unui proiect imobiliar.

10.Broker de credite

Brokerul de credite este persoana care îți va oferi cele mai avantajoase condiții de creditare în momentul în care vrei să achiziționezi un imobil. Pentru a putea practica această meserie, este obligatoriu să ai cunoștințe avansate despre terminalogia bancară și finanțe. Ulterior, te poți angaja la o firma de brokeraj de credite sau poți chiar lua o franciaza de la acestea pentru a-ți infinta propria companie. Atenție! Serviciile pe care le oferi clienților sunt tot timpul gratuite conform legii, tu vei fi plătit de către băncile sau instituțiile de credit partenere, printr-un comision aferent contractului de credit pe care l-ai încheiat.

În încheiere, dacă ești cu adevărat pasionat de tot ceea ce înseamnă real estate, îți recomand să nu mai amâni și să faci tot posibilul pentru a-ți începe cât mai curând cariera. Vei avea cu siguranță nevoie de multă răbdare la început și cu siguranță, nu puține vor fi momentele în care vei fi dezamăgit, însă o dată cu trecerea timpului, rezultatea pe care le vei avea, te vor satisface cu siguranță!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *