Restaurantele vor fi nevoite să ofere consumatorilor informații despre ingredientele și valorile energetice ale produselor vândute
O veste extraordinară pentru persoanele care de bună voie, sau nu, țin o dietă strictă și trebuie să cunoască cu exactitate conținutul alimentelor consumate. De exemplu, o persoană cu probleme cardiovasculare, are cel mai probabil consumul de sare limitat. Prin urmare, este esențial să cunoască exact cantitatea de sare care se află într-o porție de mâncare servită la restaurant. Un alt exemplu sunt persoanele cu diabet, unde consumul de zahăr (carbohidrați / glucide ) trebuie cu atenție cântărit, sau aproximat. Din fericire, aici este ceva mai simplu, deoarece alimentele bogate în carbohidrați consumate uzual, precum cartoful sau orezul, sunt relativ ușor de aproximat și calculat. Însă ce te faci atunci când vrei să gusti o bucată de prăjitură? Din nefericire, aici este aproape imposibil să cunoști care este cantitatea de zahăr folosită. Acum însă, după ce legea va intră în vigoare și proprietarii unităților de alimentație publică vor publică lista completă de ingrediente și valori nutriționale ale produselor finite vândute, toată lumea se va putea bucura de orice fel de mâncare, știind că are control asupra catitaţilor consumate.
Despre ce lege este vorba?
În dată de 21 septembrie 2022, prin ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, au fost publicate în Monitorul oficial, modalitățile prin care consumatorul va fi informat cu privire la valorile nutriționale ale produselor finite.
Președintele ANPC susține faptul că, este dreptul consumatorului să cunoască exact ce şi dacă pe eticheta unui produs ambalat, sunt notate detaliat toate ingredinetele folosite și valorile energetice ale acestuia (glucide, proteine, grăsimi etc), este perfect normal că și într-o unitate de alimentație publică, fie ea restaurant, fast food sau take-away, să ne fie oferite exact același informații. Mai multe informații referitoare la acest ordin, veţi găsi în comunicatul oficial de pe site-ul ANPC.
Avantajele consumatorului.
Nu cred că există vreu client de resturant care să fie deranjat de această nouă regulă. Persoanele care nu sunt interesate de aceste informații, le vor putea pur și simplu ignora și comanda același lucruri ca de obicei. Însă pentru persoanele care suferă de o afecțiune care le impune un regim alimentar, sau a celor care țin o dietă, această nouă lege este extrem de bine venită!
Mai mult de atât, poate persoanele care se confruntă cu câteva kilograme în plus, vor înțelege cât de încărcate caloric sunt unele alimente la care nici măcar nu se așteptau, iar acest lucru, îi va ajută cu siguranță să se responsabilizeze din punct de vedere alimentație.
Exemplu:
Ai auzit undeva că un bărbat adult, cu un nivel nu foarte mare de activitate fizică, trebuie să consume pe zi undeva în jur de 2000-2100 kcal. Probabil nu ai dat prea mare importanţă în acel moment, deoarece ești convins că ai o dietă echilibrată și cel mai probabil, te încadrezi sub această limită de calorii. Dar ce te faci când într-o seară că oricare alta, mergi la restaurant, comanzi tradiționala pizza și observi că în meniu, în dreptul acesteia, sunt notate 2140 kcal, de exemplu? Ei bine, află că acea pizza reprezintă necesarul tău caloric pe o zi întreagă cel mai probabil… Uite și răspunsul la întrebarea “ De ce nu reușesc să slăbesc???”
Avantajele restaurantelor și a tuturor unităților publice care vor intră sub incidența acestui ordin
Deși la prima vedere, pare totul foarte complicat și nu prea se văd avantaje, noi observăm totuși câteva lucruri bune:
– Foarte multe dintre persoanele care ţin un regim alimentar strict, evită restaurantele deoarece în unele cazuri, le este imposibil să calculeze cantitatea de sare, zahăr sau grăsimi pe care o consumă. Au fost foare multe cazuri în care aceste persoane au cerut ospătarului sau bucătarului informații legate de valoriile nutriționale, însă din păcate fără niciun succes ( ba chiar ai fi surprins să aflii că restaurante celebre din capitală, nu au cântar în bucătărie…). Acum dacă toate aceste informații vor fi la îndemână oricui în meniu, mulți dintre acești consumatori vor avea curajul să vină să ia masa în resturant, sau să comande mâncare acasă, fapt ce nu se întâmplă în trecut.
– Restaurantele care vor aplica printre primele aceste măsuri, își vor crea o imagine foarte bună în ochii clienților, care abia așteaptă să între în vigoare această regulă.
Noi, la Maximate, susținem un stil de viață echilibrat și sănătos. Prin urmare, nu poate decât să ne bucure o astfel se inițiativa a statului și să sperăm că va fi implementată cât mai repede de către toate unitaţiile de alimentație publică.
Lasă un răspuns