Cum sa iti imbunatatesti sensibilitatea la insulina

Descarca brosura PDF pentru articol aici. Aceasta reprezinta o forma mai scurta a prezentului material, populata de grafice si imagini sugestive.

Ce este sensibilitatea la insulina?

Sensibilitatea la insulina se refera la capacitatea celulelor din organism de a raspunde si de a utiliza insulina in mod eficient. In cazul persoanelor cu diabet de tip 1, indiferent de nivelul de sensibilitatea, problema principala este ca nu exista secretie de insulina, fapt ce duce asa cum bine stiti la nivelului ingrijoratori de mari de glicemie. 

Odata cu inceperea terapiei cu insulina injectabila, nivelul de glucoza din sange va fi echilibrat, insa ca lucrurile sa functioneze si mai bine, este foarte important sa ai o sensibilitate la insulina cat mai buna. 

Avantajele unei sensibilitati crescute la insulina

  1. Un pen de insulina va dura mai mult timp
  2. Cu cat introduci mai putina insulina in corp, cu atat este mai bine
  3. Printr-o sensibilitate ridicata, insulina bazala isi va face mult mai bine efectul
  4. Insulina prandiala pe care o injectezi inainte de masa va intra mai bine si mai rapid in actiune

Modalitati pentru imbunatatirea sensibilitatii la insulina

  1. Controlul dietei: Alimentatia este un factor important in gestionarea diabetului de tip 1, deoarece alimentele pe care le consumi pot afecta nivelul de zahar din sange. Consumul de carbohidrati trebuie monitorizat cu atentie, iar persoanele cu diabet de tip 1 trebuie sa aiba o dieta echilibrata si sa evite alimentele cu indice glicemic crescut. De asemenea, studiile arata ca o dieta low carb, va creste rezistenta la insulina, pe cand o dieta foarte bogata in carbohidrati de calitate, va imbunatati semnificativ sensibilitatea.
  2. Exercitiile fizice regulate: Activitatea fizica poate ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, prin stimularea celulelor din organism sa utilizeze glucoza mai eficient. In plus, exercitiile fizice ajuta la controlul greutatii si la prevenirea complicatiilor diabetului de tip 1, de asemenea, practicandu-le regulat vei avea o stare de generala exemplara!
  3. Monitorizarea nivelului de zahar din sange: Este important sa monitorizezi cu atentie nivelul de zahar din sange, prin intermediul unui glucometru (sau chiar mai bine, un senzor de glicemiei CGM), pentru a putea ajusta doza de insulina in functie de nevoile tale. In acest fel, poti preveni nivelurile crescute sau scazute de glucoza in sange si poti avea o gestionare mai buna a diabetului de tip 1. Daca dupa o masa in care ai folosit aceeasi ratie insulina carbohidrati ca de obicei si ai calculat corect glucidele, nivelul glicemiei tale este ridicat, exista o sansa ca sensibilitatea ta la insulina sa fi scazut. Este important sa tii lucrurile sub observatie si sa cresti doza de insulina daca acest fenoment se repeta si pe parcursul celorlalte zile.
  4. Consultarea medicului: Este important sa te consulti periodic cu medicul tau pentru a verifica daca doza de insulina si tratamentul tau sunt adecvate nevoilor tale. Medicul tau poate recomanda modificari ale tratamentului sau poate propune noi terapii care sa iti imbunatatasca sensibilitatea la insulina. In cazul persoanelor care si-au inteles foarte bine afectiunea, acestea vor stii singure sa-si adapteze tratamentul. Rolul medicului este doar acela de a confirma ca totul este in regula.
  5. Stresul: Stresul poate afecta nivelurile de zahar din sange si poate agrava sensibilitatea la insulina. Este important sa incerci sa gestionezi stresul prin intermediul tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditatia, yoga sau terapia prin activitati creative.

In concluzie, sensibilitatea redusa la insulina poate fi o problema frecventa in cazul persoanelor cu diabet de tip 1, dar exista mai multe modalitati prin care acestea pot sa o imbunatateasca. Controlul dietei, exercitiile fizice regulate, monitorizarea nivelului de zahar din sange, consultarea medicului si gestionarea stresului sunt cateva dintre aceste modalitati. Este important sa iti cunosti corpsul si sa discuti cu medicul tau despre cele mai bune optiuni pentru tine, astfel incat sa iti poti gestiona diabetul de tip 1 eficient si sa te bucuri de o viata sanatoasa.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *