Cum reușesc să-mi mențin glicata sub 5% ?!

Descarca brosura PDF pentru articol aici. Aceasta reprezinta o forma mai scurta a prezentului material, populata de grafice si imagini sugestive.

Hemoglobina glicozilată (HbA1c) – sau cum o numim noi în “limbajul diabetic”: glicata – reprezintă o analiză recoltată din sânge, care măsoară nivelul mediu de glucoză serică pe o perioadă de aproximativ 3 luni. Acest test este mult mai eficient decât o glicemie recoltată pe moment, arătâd nivelul mediu al glicemiei pe o perioadă mai lungă de timp. În cazul pacienților cu diabet zaharat tip 1 nediacnosticaţi, cel mai probabil chiar și glicemia recoltată spontan va fi mare, însă în cazul prediabetului, glicemia poate fi în intervalul optim la acel moment, însă media ultimelor 3 luni să nu arate atât de bine. Prin urmare, acesta ar trebui sa fie momentul în care se începe prevenţia diabetului de tip 2.

Ce este hemoglobina și cum se gliozilează aceasta?

Hemoglobina este o proteină prezentă în celulele roșii din sânge, care are rolul de a transporta oxigenul din plămâni către toate celulele corpului și de a ajuta la eliminarea dioxidului de carbon din organism.

Glicozilarea acesteia, reprezintă un proces biochimic în care moleculele de glucoză se leagă de o proteină sau o altă moleculă, fără a avea nevoie de insulină. În cazul hemoglobinei, glicozilarea se produce atunci când nivelul de glucoză din sânge este crescut pe o perioadă mai lungă de timp. Cu alte cuvinte cu cât nivelul de glucoză din sânge este mai ridicat, cu atât mai multe molecule de glucoză se atașează la hemoglobină. În această situație, o parte din glucoză din sânge se leagă de hemoglobină, ceea ce duce la formarea de HbA1c (hemoglobină glicozilată).

Deoarece celulele roșii din sânge au o durată de viață de aproximativ 120 de zile, nivelul de HbA1c indică nivelul mediu al glicemiei pe o perioadă de aproximativ 3 luni.

Valorile de referință

Menținerea nivelului HbA1c în limite normale poate ajuta la prevenirea problemelor legate de diabet și contribuie la menţinerea unei bune stări de sănătate. Valoarea normală a HbA1c este de obicei mai mică de 5,7%  şi mai mare de 4%. În cazul pacienților cu diabet zaharat, țintele pentru HbA1c variază în funcție de vârstă, durata afecţiunii și alţi factori, însă în general, valoarea țintă este de sub 7%. În orice caz, este important să urmezi sfaturile medicului cu privire la țintele specifice pentru HbA1c și să încerci să menți nivelul cât mai aproape de valoarea normală.

Și acum, să trecem la partea interesantă!

Dacă ești de ceva vreme membru al comunității Maximate, știi deja că din momentul diagnosticului de diabet tip 1, mi-am propus să-mi controlez atât de bine afecțiunea, încât analizele mele să arate mai bine decât ale unui om sănătos. Și până acum, pot spune că îmi iese foarte bine!

 

Valoarile recomandate ale hemoglobinei glicozilate mai mici decât 7%, pot spune că îți reduc semnificativ șansele de a dezvolta complicaţii ale diabetului, însă este mult peste limita normală a unui non-diabetic. Prin urmare, m-am ambiționat să reușesc să obțin mereu o glicată mai mică de 6%. Între noi fie vorba, mi-am dat silința atât de bine încât de fiecare dată pâna acum, am obţinut un rezultat 5% ( cu un număr de hipoglicemii absolut normal și deloc severe. Este foarte important de menționat acest lucru).

 

Bine, bine am înțeles! Te mai lauzi mult?

Scopul meu nu este nici pe departe acela de a mă lăuda, drag prieten, în schimb este acela de a te convinge că se poate! Și tu te poţi bucura de un control MIRACULOS al diabetului! Necesită ceva efort și enorm de multă ambiție ce-i drept, însă atunci când îți vei vedea buletinul de analize, te asigur că vei simți că a meritat!

Cum reușesc să-mi mențin glicata mai mică că a unui non-diabetic

  1. Cel mai important lucru după părerea mea, este montarea unui senzor de glicemie (CGM) – Cu părere de rău îți spun că, fără un astfel de dispozitiv este extrem de greu să monitorizezi atent evoluția glicemiei pe parcursul zilei.

Până la urmă, acesta este cel mai mare avantaj al acestor dispozitive – faptul că te poți uita de câte ori vrei la el pentru a vedea care este nivelul glicemiei tale în orice moment. Cu un glucometru clasic, oricât de multe înțepături în deget ai face, tot nu ai reuși să obți date atât de concludente precum pe un CGM. După cum poți vedea în poză alăturată, în ultimele 30 de zile, mi-am verificat în medie glicemia de 128 de ori pe zi; acest lucru ar fi însemnat 128 de înțepături în deget…

  Acum că am lămurit necesitatea unui CGM, este foarte important să înțelegi cum să interpretezi toate datele furnizate de acesta. De exemplu, o glicemie cu un trend ascendent după masă, poate fi foarte ușor aplatizată cu câteva exerciții fizice, pe de cealaltă parte, un trend descendent care duce clar către o hipoglicemie, poate fi corectată din timp cu câteva glucide, fără a intra în zona glucozei de sub 70 mg/dcl. De asemenea, monitorizarea graficului glicemic în prima ora după masă, este esențială pentru a vedea cum reacționează corpul tău la fiecare fel de mâncare – prin urmare, vei știi în viitor care sunt alimentele prietenoase cu glicemia și care nu.

P.S Atât senzorii cat si pompa de glicemie, se pot obţine gratuit prin Programul Naţional de Diabet. Am lasat un link util aici.

Dacă ți-am captat atenția și vrei să afli mai multe lucruri despre controlul glicemiei cu ajutorul tehnologiei diabetice, te invit să descarci cursul complet pentru diabet tip 1.

De asemenea, te încurajez să descarci GRATUIT e-book-ul despre “Tehnologia diabetică”.

  1. Exerciții fizice regulate – În opinia mea, unul dintre cele mai bune instrumente pentru a ține diabetul sub control, este sportul. Practicând-ul regulat, sensibilitatea la insulină se va îmbunătăți semnificativ, iar tratamentul își va face efectul mult mai bine.

În cazul diabetului de tip 2 unde nu sunt necesare momentan injecții cu insulină, sportul ajută enorm la scăderea naturală a nivelului de zahăr din sânge.

Te încurajez să faci tot posibilul pentru a face cât se poate de des activități fizice, oricare ar fi ele!

  1. Consumul de alimente cu indice glicemic mic – Alimentele cu indice glicemic scăzut, cresc nivelul glicemiei lent, prin urmare, insulina are timp să-și facă efectul într-un mod mult mai eficient. Drept consecință, vom obține o curbă a glucozei aplatizată, adică vom evita acele bine cunoscute “spike-uri” după masă.

Dacă vrei să afli mai multe despre indicele glicemic, am scris un e-book pe această tema. Te invit să-l descarci GRATUIT de aici.

  1. Ținte glicemice sub 100 mg/dcl – De cele mai multe ori, medicul tău diabetolog vrea să se asigure că ești într-o zona cât mai sigură atunci când vine vorba de nivelul glicemiei tale – prin urmare, țintele recomandate vor fi de obicei cel puțin peste 100 mg/dcl în timpul zilei.

După părerea mea, nu este un lucru rău deloc să patrezi o medie de 110 – 120 mg/dcl atâta timp cât nu există o variabilitate glicemica prea mare (adică creșteri și scăderi bruște). Însă, dacă te simți stăpân pe ține și ai deja montat un senzor de glicemiei, poți încerca să stai într-o zona cât mai aproape de cea a unui non-diabetic, adică 85-100 mg/dcl. Pentru a putea face acest lucru cu succes, va fi nevoie să monitorizezi foarte des și atent nivelul glicemiei din orice moment al zilei și să intervi cu glucide dacă glicemia se apropie de zona hipo. Nu este un lucru ușor, îți spun încă de la început, însă pentru a mine a devenit o rutină odată ce m-am obișnuit.

Atenţie!  Înainte de a face orice fel de modificare în tratamentul sau alimentaţia ta zilnică, se recomandă să ai o discuţie în prealabil cu medicul tău curant.

  În încheiere, concluzia este aceeași că de fiecare dată – viața cu diabet nu este o corvoadă așa cum spun cele mai multe persoane, este doar un fel de a trăi sănătos, plin de responsabilitate!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *