Maximate
  • Curs
  • E-books
  • Blog
  • Despre mine
  • Contul meu
Search

Cum afectează proteinele și lipidele nivelul glicemiei ?

maximate.com2023-02-24T18:14:33+00:00

Pentru persoanele cu diabet, indiferent de tipul acestuia, gestionarea nivelului glicemiei este un aspect esențial pentru menținerea unei bune stări de sănătate. În general, majoritatea oamenilor asociază creșterea glicemiei cu consumul de carbohidrați – iar acest lucru este corect, carbohidrați (glucidele) sunt acel macronutrient care impacteaza cel mai rapid si violet glicemia. Însă, cu toate acestea, proteinele și lipidele pot afecta, de asemenea, nivelul glicemiei. În acest articol, vom discuta despre cum proteinele și lipidele influențează glicemia și ce măsuri ar trebui să iei pentru a le gestiona.

Proteinele și glicemia

Proteinele sunt esențiale pentru creșterea și regenerarea celulelor, dar și pentru menținerea sănătății sistemului imunitar și a funcției musculare. Cu toate acestea, consumul excesiv de proteine poate duce la creșterea nivelului glicemiei. Acest efect poate fi atribuit faptului că proteinele sunt descompuse în aminoacizi, iar unii dintre acești aminoacizi pot fi transformați în glucoză printr-un proces numit gluconeogeneză.

Gluconeogeneza este un proces metabolic prin care corpul produce glucoză din surse non-carbohidrat. Aceasta poate include proteinele, precum și glicerolul din lipide . Dacă nivelul glucozei din sânge este scăzut, corpul poate recurge la gluconeogeneză pentru a-și menține nivelul de energie. Cu toate acestea, dacă persoanele cu diabet consumă prea multe proteine, nivelul glicemiei poate crește semnificativ, mai ales dacă acestea sunt asociate cu carbohidrații.
Atentie! Această creștere a nivelului de glucoză în sânge, vine de obicei la 2 ore și jumate – 3 după masă, ceea ce înseamnă că în cazul persoanelor care folosesc doar un glucometru să-și măsoare glicemia la 2 ore după masă, aceste vârfuri de glicemie cauzate de proteine și lipide nici nu vor fi depistate – te vei mira în schimb de ce glicemia înainte de următoarea masă este crescută, dacă la 2 ore după masă era totul în regulă. ( Acesta este încă un moment în care recomand cu căldură un senzor de glicemie 🙂 ) Află cum îl poți obține gratuit prin Programul Național de Diabet aici.

Pentru a preveni creșterea nivelului glicemiei din cauza proteinelor, îți recomand să consumi proteine în cantități moderate și să le îmbine cu carbohidrați complecși și fibre. Proteinele cu absorbție lentă, precum cele din ouă sau din lapte, pot fi preferate în locul celor cu absorbție rapidă, cum ar fi cele din carne sau din zer (da,la fel că la carbohidrați, și în cazul proteinelor există absorbție lentă sau rapidă).

Acum, referitor la ce înseamnă o cantitatea moderată de proteină pe zi, medicii recomandă undeva în jur de 1-5 grame de proteină pe kilogram corp. Adică, dacă un individ cântărește 75 kilograme, se recomandă un consum de 75 – 115 grame de proteină pe zi.

Lipidele și glicemia

Lipidele sunt esențiale pentru sănătatea generală, însă consumul excesiv de grăsimi poate fi dăunător pentru atât pentru persoanele cu diabet, cât și pentru cei care nu au această afecțiune. Grăsimile pot influența nivelul glicemiei prin inhibarea absorbției glucozei în celule. Acest efect poate fi atribuit faptului că grăsimile afectează sensibilitatea celulelor la insulină. Insulina este hormonul produs de pancreas care ajută celulele să ia glucoza din sânge și să o folosească pentru energie. În mod normal, insulina se leagă de receptorii celulelor și îi ajută să preia glucoza din sânge. Cu toate acestea, grăsimile pot interfera cu această legătură și pot împiedica celulele să ia glucoza din sânge, ceea ce duce la o creștere a nivelului glicemiei. Dacă ai diabet tip 1, probabil că ai constatat faptul că, după o masă plină de grăsimi săturate sau trans-săturate (carne grasă, branză grasă etc), apare în primă faza o tendința la hipoglicemie, urmată de o hiperglicemie la cel puțin 3 ore după masă. Ei bine, acest fenoment poartă numele de hiperglicemie tardivă.

Pe lângă influența asupra sensibilității celulelor la insulină, grăsimile pot afecta și secreția de insulină (în cazul persoanelor cu diabet tip 2, noi nu producem nimic 🙂 ) . O dietă bogată în grăsimi poate determina pancreasul să producă mai puțină insulină, ceea ce poate duce la o creștere a nivelului glicemiei. De asemenea, grăsimile pot încetini golirea stomacului, ceea ce poate determina de asemenea, o creștere a nivelului glicemiei după masă.

În general, persoanele cu diabet ar trebui să evite consumul excesiv de grăsimi și să opteze pentru grăsimi sănătoase, precum cele din uleiurile vegetale, nuci și semințe, pește gras. Grăsimile saturate si trans-saturate, care se găsesc în carnea grasă, unt și produse lactate integrale, trebuie evitate în favoarea grăsimilor nesaturate. În schimb, îți recomand să încerci să combini grăsimile cu carbohidrații complecși și fibre pentru a încetini absorbția glucozei și pentru a preveni creșterea excesivă a glicemiei.

În concluzie, proteinele și lipidele pot afecta nivelul glicemiei destul de serios, pe lângă carbohidrați. Consumul excesiv de proteine poate duce la creșterea nivelului glicemiei prin gluconeogeneză, în timp ce grăsimile pot afecta sensibilitatea celulelor la insulină și secreția de insulină. Pentru a preveni creșterea excesivă a nivelului glicemiei, se recomandă consumul moderat de proteine și grăsimi si combinarea acestora cu carbohidrați complecși și fibre. De asemenea, exercițiile fizice regulate ajută foarte multă în creșterea sensibilității la insulină.


Related Posts

14 februarie 2023

Abbott Proclaim XR – Dispozitivul miraculos care controlează neuropatia diabetică și oferă pacienților o nouă șansă la o viață fără durere

Citeste
12 februarie 2023

Cum sa iti imbunatatesti sensibilitatea la insulina

Citeste
23 septembrie 2022

Restaurantele vor fi nevoite să ofere consumatorilor informații despre ingredientele și valorile energetice ale produselor vândute

Citeste
31 ianuarie 2023

Care sunt simptomele diabetului tip 1?

Citeste
5 februarie 2023

Legătura dintre diabetul de tip 1 și boala celiacă

Citeste
2 ianuarie 2023

Tehnologia diabetică

Citeste
12 noiembrie 2022

Ce sunt vitaminele și care este rolul acestora în organism?

Citeste
17 februarie 2023

Cum reușesc să-mi mențin glicata sub 5% ?!

Citeste
26 ianuarie 2023

Avantajele si dezavantajele unei diete low carb in diabet

Citeste
27 ianuarie 2023

Care este temperatura la care trebuie depozitată insulina corect

Citeste

Categorii

Blog
Cursuri
E-books
Materiale utile

Utile

Contact
Contul meu
Despre mine
Termeni si conditii
Politica de confidentialitate
Protectia datelor cu caracter personal

Contact

Inserează/editează legătura

Introdu URL-ul de destinație

Sau leagă-te la conținutul existent

    Nu ai specificat niciun termen de căutare. Arăt elementele recente. Căută sau folosește tastele săgeată sus și jos pentru a selecta un element.