Ce este acela metabolismul?

Ce este acela metabolismul?

Metabolismul reprezintă un cumul de reacții și procese chimice produse în corp, prin care organismul folosește energia. Practic, în urma proceselor metabolice, hrana pe care o consumăm, este transformată în energie pentru a susține toate funcţiile organismului : respirația, circulația sângelui, digestia, repararea și menținerea celulelor, menținerea nivelului de hormoni și păstrarea temperaturii corporale. La finalul tuturor proceselor, metabolismul este de asemenea responsabil pentru eliminarea rezidurilor.

Care sunt cele 2 procese metabolice

Catabolismul

Proces de dezasimiliaţie – moleculele complexe ale substanțelor energetice (glucide, proteine, lipide) sunt transformate în molecule simple, cu scopul de a obține energie.

Exemple reacții de dezasimilaţie:

–          Glicoliza – transformarea glucozei în ATP ( acumulare de energie necesară celulei)

–          Fosforilarea oxidativă

–          Degradarea glucidelor prin ciclul pentozofosfaților

( Știm, un pic cam prea detaliat aici… dar hei, poate sunt printre noi și doritori de informații mai exacte 😊 )

Anabolismul

Reprezintă un proces de asimilaţie în urma căruia sunt sintetizate toate substanțele de care celulele au nevoie. Astfel, substanţele obținute în urmă catabolismului, sunt folosite pentru a consuma energia.

Exemple reacții de asimilaţie:

– Glicogeneza – formarea glicogenului din glugoza prin procesul de hidroliza

– Sinteză porfirinelor

(Gata, gata, ultima dată în acest articol când folosim termeni prea medicali…)


Clasificarea metabolismului

În funcție de rolul pe care îl are în organism, acesta se împarte în 2 categorii:

Metabolismul primar 

Implicat în secretarea de substanțe necesare supraviețurii. Responsabil direct de menținerea viețîi organismelor și a plantelor.

Metabolismul secundar 

Implicat în producerea de substanţe neesențiale, fără de care organismul poate trăi. Exemple: pigmenți, alcaloizi, antibiotici agenț.


Rata metabolică

Rata metabolică, cunoscută și că viteza metabolismului, reprezintă cantitatea de energie consumată de organism în timpul desfășurării unei activități. Atenție, nu ne referim aici doar la activitatea fizică; orice funcție a corpului implică un consum de energie ( aproximativ 10% din caloriile consumate, vor fi arse pentru susţinerea funcţiilor organismului). Unitatea de măsură pentru energie este caloria, deci atunci când ne referim la un consum de energie, îl putem numi și consum de calorii.

Valoarea ratei metabolice, face diferența dintre un metabolism lent și unul rapid. Dar care este diferența dintre cele două explicată pe scurt?

Un metabolism mai rapid înseamnă că folosești mult mai repede caloriile decât o persoană cu metabolismul lent. Cu alte cuvintele, arderile sunt mai bune. Pe de cealaltă parte, unui metabolism lent îi trebuie mai mult timp pentru a arde același număr de calorii, fapt ce favorizează stocarea unui surplus de calorii în corp, sub formă de grăsimi.

De obicei, persoanele tinere au un metabolism rapid, însă pe măsură ce înainteza în vârstă, metabolismul încetinește și nu mai poate arde caloriile “că în tinerețe”. Astfel, acesta trebuie ajutat prin sport, alimentație și doar la sfatul medicului, prin suplimente.

Dar ce reprezintă caloria?

Caloria reprezintă unitatea de măsură a energiei. Adică, unitatea de măsură prin care se măsoară conținutul energetic al alimentelor. Așa cum poți regăsi pe etichetele produselor – “valoare energetică”.

În funcție de obiectivele tale: menținerea unei greutăți (mănânci atâtea calorii câte consumi), slăbit (mănânci în deficit caloric), îngrășat (mănânci în surplus caloric) sau adăugat masă musculară (mărești procentual numărul de proteine din alimentație), necesarul tău caloric zilnic  diferă.

Deși generic folosim termenul calorie (cal) la ce ne referim de fapt în viața de zi cu zi este kilocaloria(kcla). Care este diferența? În termeni de specialitate, caloria este unitatea de măsură care ne determina energia necesară de care avem nevoie pentru a crește temperatura unei anumite mase.

–          Caloria mică (cal) este cantitatea de energie necesară pentru a crește temperatura a un gram de apă cu un grad celsius.

–          Caloaria mare (kcal) numită și kilocaloria, este cantitatea de energie necesară pentru a crește temperatura unui kilogram de apă cu un grad celsius. 1 kcal este egală cu 1000 de calorii.

Deoarece greutatea omului este măsură în kg, vom face tot timpul referire la kcal atunci când este cazul.

Metabolismul bazal

Reprezintă necesarul de energie (măsurat în calorii) de care are nevoie organismul pentru a menține active funcțiile organismului, în stare de repaus – circulația, respirația, menținerea temperaturii corporale. Pentru că da, o parte din caloriile pe care noi le asimilăm din mâncare ( aprox 10% aşa cum am văzut mai sus) sunt consumate doar pentru a susține procesele care păstrează organismul viu.

Viteza metabolismului bazal poate fi influențată de mai mulți factori:

–          Vârstă –  masa musculară crește viteză cu care organismul arde calorii. Odată cu înaintarea în vârstă, masă musculară scade, țesutul adipos se mărește astfel încât, arderea caloriilor este încetinită. Astfel, se recomandă scăderea numărului de calorii consumate şi creșterea nivelului de activitate fizică.

–          Gen – bărbații au mai multă masă musculară decât femeile, fapt ce înseamnă că de obicei, bărbații au o rată metabolică mai mare decât femeile.

–          Temperatura – când este expus la frig, corpul trebuie să ardă mai multe calorii pentru a putea menține temperatura corpului

 

Cazuri particulare care influență metabolismul bazal:

–          Sarcina sau febra accelerează metabolismul bazal ( o rată metabolică mai rapidă)

–          Înfometarea sau anxietatea încetinesc metabolismul bazal ( o rată metabolică mai lentă ) – Iată explicația stintifică prin care este dovedit faptul că persoanele depresive sau anxioase sunt predispuse la a lua kilograme în plus.

În concluzie, înțelegem că, indiferent de vârstă, este bine și sănătos să avem o rată metabolică cât mai rapidă. Astfel, îți vom prezența câteva sfaturi prin care îți poți accelera metabolismul:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *