Care sunt simptomele diabetului tip 1?

Descarca brosura PDF pentru articol aici. Aceasta reprezinta o forma mai scurta a prezentului material, populata de grafice si imagini sugestive.

  Diabetul de tip 1, spre deosebire de cel de tip 2, este o afecțiune autoimună, care face corpul să nu mai producă insulină, hormonul responsabil pentru reglarea nivelului de glicemie. Fără insulină, glucoza din sânge nu poate fi transportată către celulele pentru a le alimenta cu energie și prin urmare, nivelul glicemiei va fi unul extrem de ridicat. Acest lucru netratat urgent, poate duce la una dintre cele mai frecvente complicații acute, cetoacidoza diabetică, fiind pusă în pericol chiar viața pacientului. Astfel, diagnosticarea din timp a diabetului este extrem de importantă pentru a evita o mulțime de neplăceri.

Cauzele și prevenția diabetului de tip 1

  Cauzele apariției diabetului de tip 1 sunt extrem de numeroase, dar totuși atât de neclare. Pornind de la o predispoziție genetică moștenită din neam la o boală autoimună, până la un stres puternic, o infecție sau un vaccin.

  Din păcate, la fel că orice altă boală autoimună, diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit complet. Există într-adevăr un set de recomandări legate de alimentație pe care le poate respecta oricine, însă nicio metodă nu garantează faptul că nu vei dezvolta această afecțiune.

  Numit și diabetul juvenil, acesta poate apărea de la vârsta de câteva luni, până undeva în jurul vârstei de 35 de ani. Se spune că fiecare persoană aflată în acest interval de vârstă este un “posibil canditat” al acestei boli.

 

Simptomele diabetului tip 1

  Menționez de la început faptul că există un număr foarte mare de simptome ale acestei afecțiuni, unele dintre ele fiind ușor de trecut cu vederea, puse pe seama stresului sau oboselii sau confundate cu alte probleme de sănătate. De asemenea, simptomele nu sunt universale pentru toată lumea. Fiecare poate experimenta diferite tipuri. Prin urmare, la cel mai mic semn, se recomandă un set de analize menite să indice prezența diabetului. Însă până atunci, recoltarea unei simple glicemii cu un glucometru, poate arată dacă există probleme.

  În cele ce urmează, voi prezenta o lista de simptome specifice, unele dintre ele frecvente, altele mai puțin întâlnite și nu foarte des menționate:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *