Care este temperatura la care trebuie depozitată insulina corect
Pe cât de miraculoasă este insulina pentru persoanele cu diabet, pe atât de sensibilă este atunci când vine vorba de contiţiile de depozitare. Este cunoscut faptul că insulina își pierde rapid din proprietăți atunci când stă prea mult în căldură, însă nici temperaturile prea scăzute nu sunt tocmai favorabile.
Temperatura corectă la care trebuie stocate penurile (stilourile injectoare), este între 2 și 7 grade celsius, atunci când vine vorba de păstrarea în frigider. Deși există multe sfaturi despre cea mai bună parte a frigiderului pentru depozitarea insulinei, acestea sunt de multe ori contradictorii; unii specialiști, nu recomandă depozitarea în ușa frigiderului deoarece vor fi încontinuu agitate și temperatura poate fi ceva mai ridicată, iar alții, susţin faptul că, partea din spate a frigiderului trebuie evitată, din cauza temperaturii mai scăzute decât în restul frigiderului. Din propria experiență, te sfătuiesc să nu-ti bați prea tare capul cu toate aceste detalii. Dintotdeauna depozitez insulina în partea din spate a frigiderului, setat pe 3 grade celsius și totul a fost perfect în regulă.
În cazul penurilor aflate deja în folosință, aici lucrurile sunt un pic mai lejere. Este recomandat să fie păstrate la temperatura camerei, evitând pe cât posibil temperaturile extreme. De exemplu, la munte unde temperaturile sunt negative, nu este tocmai recomandat să petreci prea mult timp cu pen-ul în geantă. Pe de altă parte, nici atunci când ești la plajă lucrurile nu stau altfel. Prea multă caldură degradează treptat insulina. Prin urmare, încearcă să ferești pe cât posibil penul sau pompa de razele soarelui și ascundele într-un loc la umbră.
Din fericire, există câteva accesorii care pot simplifica depozitarea insulinei:

Borseta termoizolanta stilou insulina: https://bit.ly/3jh5fxT

Gel de racire: https://bit.ly/3HytoJM

Aceasta o folosesc si eu, o recomand cu incredere!
Borseta izoterma Diabetics cu punga gel racire: https://bit.ly/3wwhOZo
Cât timp este valabil un pen după ce a fost scos de la frigider
Studiile arată că, insulina are efect maxim până în 30 de zile din momentul de la care a fost scoasă din frigider (dacă aceasta nu este deja expirată, desigur). Ulterior, aceasta începe să se deterioreze treptat. Dacă au trecut cele 30 de zile și încă mai aveți o cantiate considerabilă de insulină în stilou, îl puteți folosi în continuare, însă cu ceva mai multă atenție la valorile glicemiei. Dacă apar lucruri diferite, schimbăți pen-ul cu unul nou.
Atenție! În momentul în care insulina este “stricată”, nu miroase, nu își schimbă culoarea și nu ne oferă niciun indiciu care ne-ar putea face să credem că s-a deteriorat. Singurul mod (și cel mai periculos din păcate) prin care putem constata lipsa eficienței, este creșterea glicemiei.
Există experimente care arată faptul că abia după 45 de zile insulina îşi pierde de tot efectul.
Concluzii
– Insulina expusă chiar și 15 minute la temperaturi extrem de mici, sau extrem de mari, se poate deteriora rapid.
– O temperatura foarte scăzută, sau foarte ridicată afară, va fii și mai ridicată/scăzută în interiorul mașinii. Nu lasă insulina în mașină atunci când pleci.
– Evita să expui insulina în lumina directă a soarelui.
– NICIODATĂ nu depozita insulină în bagajul de cală atunci când călătorești.